Evde Sağlık Destek

Evde hemşire hizmeti, alanında deneyimli ve uzman hemşirelerin ilgili hastanın yakınları ile işbirliği içerisinde hastanın kendi yaşam alanında bakımını sağlayan hemşirelik hizmetleridir.

Evde hemşire hizmeti, Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri tarafınca belirlenen görev tanımına göre hastaya etik kurallara ve bilimsel yöntemlere uygun koşullarda sağlık ve bakım hizmeti sunar. Evde hemşire hizmeti veren hemşireler özel hemşire hizmeti adı altında etkili iletişim becerisine sahip, tecrübe sahibi kişilerdir. Gerekli lisans eğitimi almış deneyim kazanmış hemşireler hizmet içi eğitimler sayesinde evde hemşire/ özel hemşire olarak hizmet verebilen sağlık çalışanlarıdır. Evde bakım hemşiresi, Hastanın bakımına ilgi ve özen gösterebilme Hastanın tedavisinin sürecini takip edebilme Problemlere gerekli çözümü getirebilme Hastaya ve hasta yakınlarına etkili eğitim ve danışmanlık  yapabilme Hemşirelik teori ve süreçlere ilişkin yeterli lisans bilgisine sahip olma Acil durumlarda sakin kalabilme ve etkili reaksiyonu doğru şekilde gösterebilme gibi yetkin özelliklere sahiptir.

Evde Hemşire Kimlere Hizmet Sunar? 

Alanında gerekli bilgi ve beceriyi edinmiş hemşireler tarafından kendi yaşam alanında özel bakıma gereksinimi olan her yaştan hastaya kısa ve uzun süreli evde hemşire hizmeti sunulabilir. 


Evde Hemşire Nasıl Hizmet Sunar? 

Tıbbi açıdan, evde hemşire hizmeti sunacak görevli hemşire ilgili hastaya doktor tarafından hazırlanan reçetenin ve tedavi süreci planının uygulayıcısıdır. Hastanın tedavi süresince belirli periyotlarla nabız, tansiyon gibi yaşam bulgularını ölçer, değerlendirir. Gerekli günlük veya saatlik ilaç, serum, enjeksiyon tedavisini sağlar ve hastayı sık sık kontrol eder. Hastanın günlük rutinlerini hastanın aile 

bireyleriyle paylaşır ve ihtiyaç dahilinde ilgili doktora danışır veya evde sağlık ve bakım hizmetleri veren kurum ile görüşür. Hastada beslenme, solunum, boşaltım ile ilgili cihazlar varsa (gırtlak hortumu,solumum cihazı, sonda…gibi) evde hemşire hizmeti veren hemşire bakımlarını ve değişimlerini yapar. Hasta yatakta ise gerekli medikal pozisyonunu sağlamakla görevlidir. 

Sosyal açıdan, hemşire, tıbbi tedavi sürecinin yanısıra hastanın bakımına yönelik görevleri de üstlenir. İlgili hastanın sağlıklı beslenmesi, kişisel temizliği, hijyeni ve alt bakımından sorumludur. 

Hastanın tıbbi tedavi süreci kadar önemli konulardan biri de hemşire ile hasta arasında oluşan bağdır. Evde hemşire hizmeti veren görevli hemşire hasta ile ilgilenir, onu dinler ve tedavi sürecini sağlıklı şekilde devam ettirir.

Evde enjeksiyon ile tedavi, hekim reçetesi kontrolünde yazılmış ilaçların belirli formlarına göre hastaya damar yoluyla verilmesidir. Evde hizmet veren özel hemşireler insülin ve kemoterapik ilaçlar dahil olmak üzere tedavi sağlayabilir. Evde enjeksiyon ilgili hastayı tedavi süresince hastaneye sık sık gitmekten kurtarır ve zaman tasarrufu sağlar. Bu yöntem hekim reçetesi ve hemşire kontrolünde sağlandığı için güvenli olmanın yanısıra ekonomiktir.

Günümüz koşullarında pandemi sürecinde hastayı ev ortamında virüs riskinden korur.

Evde serum, damar içi ilaç veya sıvı alınımı tedavisidir. Evde serum sayesinde hekim reçetesi ve hemşire kontrolünde gerçekleştirilen tedavi hastanın daha kolay ve rahat yoldan tedavi olmasını sağlar. –

Evde sonda , mesaneye yapılan tıbbi müdahaledir. İhtiyaç sahibi hasta evde sonda müdahalesi sayesinde güvenli ortamında kendini rahat hissedeceği şekilde sağlık hizmeti alır. 

Evde Hemşire Hizmetinin Avantajları Nelerdir? 

İlgili hasta, kişisel yaşam alanında hizmet alabilir. 

Hastane ortamından strelize olan hasta hem özel hizmet aldığı için hem de evinde olduğu için hasta kendini daha güvende hisseder, uygun tedaviye daha hazır olur ve böylece tedavi süreci daha hızlı gelişme gösterebilir. 

Acil bir durum anında direkt müdahale evde hemşire hizmeti veren görevli hemşire tarafından sağlanacağı için daha kısa zamanda ilk yardım sağlanır. 

Özellikle günümüzde içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde hastanın olası covid-19 virüsü kapma riskini ortadan kadırır, hasta ve hasta yakınlarına daha güvenli bir ortam sunar. 

Hastanın hastanede kapması muhtemel enfeksiyon riski ortadan kalkar.