• +90 505 536 16 75
  • info@gursucansaglikkabini.com
  • İstiklal Mah. Fatih Cad. D:E Blok 145/B, 16580 Gürsu / Bursa

Her Türlü Yara ve Yanık Pansumanları

Her Türlü Yara  ve Yanık Pansumanları,gursucansaglikkabini.com,   Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu En İyi Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Pansuman ve Yara Bakımı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Dikişi Atma ve Alma,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Tansiyon Ölçümü ve Takibi,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Enjeksiyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Hemşire Hizmeti,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Küçük Cerrahi Müdahaleler,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Pansuman,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Enjeksiyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Hemşire Hizmeti,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Tansiyon Ölçümü ve Takibi,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Dikişi Atma ve Alma,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Bursa Sağlık kabini Pansuman ve Yara Bakımı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Bursa Gürsu,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu Sağlıkçı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu Hemşire, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu En İyi Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Hemşire, Gürsu Acil, Gürsu Serum Taktırma, Gürsu Kan Aldırma, Gürsu Evde Kan Aldırma, Atom Serum, Vitamin Serum, Sünnet, Antibiyotikli Serumlar, Gürsu Can Sağlık Kabini Atom Serum,Gürsu Can Sağlık Kabini Vitamin Serum,Gürsu Can Sağlık Kabini  Sünnet,Gürsu Can Sağlık Kabini Antibiyotikli Serumlar, ,Gürsu Can Sağlık Kabini Balgam Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Sekresyon ( Balgam ) Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Boğaz Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Testi, Gürsu Can Sağlık Kabini Aspirasyon Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Glutatyon Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Testi,Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Test Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid PCR Testi Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Aspirasyon,Gürsu Can Sağlık Kabini Glutatyon,Gürsu Can Sağlık Kabini Trekeostini Değişi - Bakımı,Gürsu Can Sağlık Kabini Beslenme Sondası (xG) Değişimi - Bakımı, Gürsu Can Sağlık Kabini Kolostomi ve Ürostomi Torba Değişimi, Gürsu Can Sağlık Kabini PEG Değişimi ve Bakımı, Gürsu Can Sağlık Kabini Acil Yardım Uygulamaları, Gürsu Can Sağlık Kabini Özel Hemşirelik Hizmetleri

Her Türlü Yara ve Yanık Pansumanları

Deri, vücudu enfeksiyondan koruyan ısı ve sıvı kaybını önleyen bir bariyer gibi görev görür. Bu bariyerin ortadan kalkması enfeksiyona yol açar, ısı ve sıvı dengesi bozulur. Deri ve/veya derialtı dokularda, ısı, soğuk, elektrik, radyasyon veya kimyasal ajanlara maruz kalarak oluşan ani hasarlanmaya yanık denir. Oluşan hasar deri ve derialtı dokularda olmasına rağmen yanığın derinliği, yüzey alanı, neden olan ajan ve takip sürecinde oluşabilecek enfeksiyon, metabolik durumlar gibi nedenlerle tüm organizmayı etkileyen oluşturduğu olaylar ile hayati durumu etkileyen çok kapsamlı bir travmadır. Böyle çok faktörlü bir durumda belki de seyri etkileyecek en önemli müdahalelerden biri ilk değerlendirme ve doğru tedavi yönlendirmesidir.

Yanığın derinliği bize derinin ve deri altı dokuların hangi katmanına kadar hasar oluştuğu hakkında bilgi verir.

Birinci derece yanık: En sık güneş etkisiyle veya ani gaz alevlenmesi sonucu oluşur ve epidermis (derinin en üst katmanı) seviyesinde yüzeyeldir. Kırmızı renkli, basmakla solan, dokunmakla ağrılı olan bu yanıklar tipik olarak 3-4 günde skarsız şekilde iyileşir. Hastalar en çok ağrıdan şikayetçidir.

İkinci derece yanık: Çok sıcak sıvılar ile temas veya yüksek ısılı metallere, aleve kısa süreli temas sonucu ortaya çıkar. Epidermisin tamamı ve dermisin (derinin ikinci tabakası) bazı katları yanıktan hasar görmüştür. En karakteristik görüntüsü içi sıvı dolu büllerdir.İkiye ayrılır;

İkinci derece yüzeyel yanık yaraları pembe veya kırmızı, ıslak, ağrılıdır. Künt dokunma hissi ve kapiller dolum mevcuttur, 10-14 günde iyileşmesi beklenir.

İkinci drece derin yanıklar kiraz kırmızısı renkte, yüzeyi kurudur, künt duyu hissi, kapiler dolum yoktur. Enfeksiyon gelişmezse 3-8 haftada genellikle iyileşirler. İyileşme süresinde uzun inflamatuar sürecinden dolayı bu yanıklarda kötü skar (soluk renkli hipertrofik) oluşumuna eğilim vardır.

Üçüncü derece yanık: Bu tam kalınlıkta yanıklar derinin tüm katlarını içerir, kuru görünümü, kayışımsı eskar vardır ve duyusuzdur ve bu yanıklarda cerrahi tedavi olmaksızın skar gelişimi, sepsis, ölüm riski artar. Hem dermal hemde epidermal yapılar canlılığını yitirmiştir, ancak yara kenarından tekrar epitelize (yeni deri oluşumu) olur. Bu nedenle geniş alanlı yanıklarda bu süreç aylarca sürebilir veya epitelizasyon hiç bir zaman gerçekleşmez.

Yanık Tedavisi:

Yanık yarasında pansumanın üç amacı vardır: Drenajın absorbsiyonu (oluşan ödem sıvısının emilmesi), ağrının azaltılması ve yaranın çevreden izolasyonu ve korunması.

Birinci derece yanıkta; güneş koruyucu kremler, günde iki kez nemlendirici kremler veya aloe vera içeren kremler, antihistaminikler kullanılır. Daha da önemlisi analjezinin (ağrının kesilmesi) sağlanmasıdır. Geniş birinci derece yanıklarda, ağrı ve damardan sıvı verilmesi için hasta gereğinde yatırılarak tedavi edilebilir.

İkinci derece yüzeyel dermal yanıkların tedavisinde cerrahi tedaviye gerek yoktur, uygun krem ve sargı ile tedavi edilebilir. Parafin emdirilmiş dokumalar yaraya yapışmayarak pansuman değişiminde ağrıyı azaltacaktır. Kozmetik olarak görünür alanlarda poliüretan film tabakalar da kullanılabilir, bunların temin edilmemesi halinde, parafin veya yağlı merhemler (örn. %0.2 Nitrofurazon pomad) emdirilmiş gazlı bezlerle pansuman uygundur. Büllerin Tedavisi: Küçük çaplı ve kontrolsüz patlamayacağı düşünülen büller yerinde bırakılabilir. Büyük büllerin boşaltılması veya uzaklaştırılarak pansuman takibine alınması gereklidir.

İkinci derece derin dermal yanıklarda; Antibiyotikli kremler doğrudan (örn. gümüş sülfadiyazin, mupirosin, nitrofurazon) veya parafin emdirilmiş tüllerin altına uygulanabilir. Cerrahi müdahele olmadan belirgin skarla iyileşir, daha iyi ve az skarla iyileşme açısından cerrahi müdahale önerilir.

Üçüncü derece yanıklar; dermatomla eskarların seri eksizyonları ve deri greftlemesi ile tedavi edilir.

Özellikli bölge yanıkları şeklinde tanımlanan göz, kulak, yüz, el, ayak ve genital bölgenin yanıkları deneyimli kişilerce deneyimli ünite/merkezlerde tedavi edilmesi gerekir.

İletişim Bilgilerimiz


Telefon Numaramız:  +90 505 536 16 75

WhatsApp:  905055361675

Adresimiz: İstiklal Mah. Fatih Cad. D:E Blok 145/B, 16580 Gürsu / Bursa

İnstagram Adresimiz

Adresimiz Yol Tarifi

Whatsapp Hattımız