• +90 505 536 16 75
  • info@gursucansaglikkabini.com
  • İstiklal Mah. Fatih Cad. D:E Blok 145/B, 16580 Gürsu / Bursa

Beslenme Sondası (xG) Değişimi - Bakımı

Beslenme Sondası (xG) Değişimi - Bakımı,gursucansaglikkabini.com,   Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu En İyi Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Pansuman ve Yara Bakımı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Dikişi Atma ve Alma,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Tansiyon Ölçümü ve Takibi,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Enjeksiyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Hemşire Hizmeti,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Küçük Cerrahi Müdahaleler,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Pansuman,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Enjeksiyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Hemşire Hizmeti,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Tansiyon Ölçümü ve Takibi,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Dikişi Atma ve Alma,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Bursa Sağlık kabini Pansuman ve Yara Bakımı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Evde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Bursa Gürsu,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu Sağlıkçı,Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini Gürsu Hemşire, Bursa Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Can Sağlık Kabini, Gürsu En İyi Sağlık Kabini, Gürsu Sağlık Kabini, Gürsu Hemşire, Gürsu Acil, Gürsu Serum Taktırma, Gürsu Kan Aldırma, Gürsu Evde Kan Aldırma, Atom Serum, Vitamin Serum, Sünnet, Antibiyotikli Serumlar, Gürsu Can Sağlık Kabini Atom Serum,Gürsu Can Sağlık Kabini Vitamin Serum,Gürsu Can Sağlık Kabini  Sünnet,Gürsu Can Sağlık Kabini Antibiyotikli Serumlar, ,Gürsu Can Sağlık Kabini Balgam Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Sekresyon ( Balgam ) Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Boğaz Temizleme, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Testi, Gürsu Can Sağlık Kabini Aspirasyon Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Glutatyon Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Testi,Gürsu Can Sağlık Kabini Covid Test Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Covid PCR Testi Uygulaması, Gürsu Can Sağlık Kabini Aspirasyon,Gürsu Can Sağlık Kabini Glutatyon,Gürsu Can Sağlık Kabini Trekeostini Değişi - Bakımı,Gürsu Can Sağlık Kabini Beslenme Sondası (xG) Değişimi - Bakımı, Gürsu Can Sağlık Kabini Kolostomi ve Ürostomi Torba Değişimi, Gürsu Can Sağlık Kabini PEG Değişimi ve Bakımı, Gürsu Can Sağlık Kabini Acil Yardım Uygulamaları, Gürsu Can Sağlık Kabini Özel Hemşirelik Hizmetleri

Beslenme Sondası (xG) Değişimi - Bakımı

Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere Beslenme sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.

Evde Beslenme Sondası Takma

Evde tedavilerine devam edilen ve uzun süre ağız yoluyla beslenemeyen hastalara Beslenme sonda takma işlemi yapılabilir. Beslenme sonda veya beslenme sondası uygulaması muhakkak bir hekim veya tecrübeli bir hemşire tarafından gerçekleştirilmelidir. 

Beslenme Sondası Hangi Hastalara Uygulanır? 

Beslenme sondası (Beslenme sondası) 3 günden fazla ağız yoluyla beslenemeyen, çiğneme yada yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski bulunan bir çok hasta ve hastalıkta uygulanabilir.

Evde Beslenme Sonda Takma İşlemi Nasıl Yapılır?

Beslenme Sonda Takma

Öncelikle hastanın Beslenme sonda ile beslenmeye uygun olup olmadığı bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Aile yakınları sondanın takılmasını istiyorsa ve hekim onayı yoksa evde Beslenme sonda takma işlemi yapılamaz. 

Evde Beslenme sonda takma işlemi için aile yakınlarının evde sağlık hizmetleri veren bir kurumdan talepte bulunmaları gerekir.

Onayın alınması ve zaman planlamasının ardından evde sağlık hizmetlerinde görevli bir doktor veya tecrübeli bir hemşire Beslenme sondayı (beslenme sondası) takmak üzere eve gider.

Eve gelen doktor veya hemşire öncelikle yapılacak işlem detayları hakkında hasta /hasta yakınlarını bilgilendirir. 

Beslenme sonda takma için gerekli olan eldiven, NG sonda, catajel, enjektör, flaster bant hazırlanır. 

Hastaya yaklaşık 30-45 derece olacak şekilde açı verilir. Hasta dik pozisyonda olamıyor ise yan tarafa doğru çevrilir. 

Hekim ya da hemşire uygulamaya başlamadan önce ölçüm yaparak Beslenme sondanın (beslenme sondası) mideye inme seviyesini kateter üzerindeki işaretleme alanından belirlemelidir. 

Sondayı takarken burun veya ağızdan sıvı gelmesi ihtimaline karşı hastanın göğüs bölgesi bir örtü ile örtülür, çenenin alt kısmına böbrek küveti yerleştirilir. Hastanın takma dişi varsa çıkartılır.

Hekim veya hemşire, beslenme sondasının sorunsuz bir şekilde burundan mideye kadar ilerlemesi için kayganlaştırıcı jel kullanır. 

Beslenme sonda (beslenme sondası) burundan mideye doğru yavaş yavaş ilerletilir. Hasta sondanın ilerlemesi sırasında huzursuzlanabilir. Hekim veya hemşire yavaş hareketlerle Beslenme sondanın mideye kadar ulaşmasını sağlar. Hasta işlem sırasında durulmasını istiyor ise el hareketleri ile işaret edebilir. 

Beslenme sondanın takılması sırasında sonda ilerlerken hasta yutkunursa sonda hortumu daha rahat aşağı doğru ilerler.  

İstenilen seviyeye kadar itilen sondanın mideye gelip gelmediğinin kontrolü için sondanın ucuna enjektör takılarak pistonu bir miktar geri çekilir. Enjektör içerisine mide sıvısı gelmesi beklenir. Eğer sıvı gelmiyorsa enjektör ile mideye bir miktar hava verilir ve verilen hava steteskop ile dinlenir. 

Daha sonra beslenme sondasının çıkmaması için buruna flaster ile sabitlenmelidir. Flasterin burundan nefes almayı engellememesine dikkat edilmelidir.    

Beslenme Sondasının Çıkartılması

Beslenme sondanın çıkartılmasına hekim tarafından karar verildi ise, hemşire önce hastayı/aile yakınlarını yapılacak işlem konusunda bilgilendirir. Ardından burundaki yapışkan flasteri çıkartır. Bu sırada hastanın göğüs kısmına akabilecek sıvılara karşı bir örtü serilir.  Sonda çekilerek çıkartılır. Beslenme sondası çıkartıldıktan sonra hasta rahat bir pozisyonda yatırılır.  

Beslenme Sondası Ne Kadar Sürede Bir Değiştirilmelidir? 

Beslenme sonda hastanın üzerinde kalış süresi takılan sondanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar. 

Beslenme sondanın normal koşullarda 30 güne kadar takılı kalması planlansa da yaşlı, bilinç durumu bozuk veya uyum sorunu olan hastalarda sonda kaza ile çıkabilir. Bu durumda Beslenme sondanın tekrar değiştirilmesi gerekebilir. Eğer sonda çıktıysa evde sağlık hizmetleri hekimi veya hemşiresi yeniden Beslenme sonda değişimi için eve gelir. 

Beslenme Sonda Takma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde sağlık hizmetleri hekim veya hemşiresi Beslenme Sonda taktıktan sonra tüm kontrollerini yapar. Devam süreçte aile yakınlarına rutinde ve acil durumda yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunur. Burundaki flasterin gevşemesi durumunda nasıl değiştirileceğini, hastayı nasıl besleyebileceklerini anlatır. Ağız yoluyla beslenme olmayacağı için kuruyan ağız ve çatlayan dudaklar için ağız bakımları anlatılır. Beslenme sondasının yerinde olup olmadığının kontrolünün nasıl yapılacağı aileye gösterilir.


İletişim Bilgilerimiz


Telefon Numaramız:  +90 505 536 16 75

WhatsApp:  905055361675

Adresimiz: İstiklal Mah. Fatih Cad. D:E Blok 145/B, 16580 Gürsu / Bursa

İnstagram Adresimiz

Adresimiz Yol Tarifi

Whatsapp Hattımız